diumenge, 18 de març del 2012

LA IMPORTÀNCIA DE L'AIGUA

La senyora Rosa Serra, que és historiadora, va venir el divendres dia 16 de març a l'escola per tal d'explicar-nos la importància que l'aigua va tenir en el desenvolupament industrial de la nostra ciutat.
Ens va dir que fa 200 anys, l'any 1812, a Berga un grup de persones amb moltes ganes de treballar van començar a fer una roba molt especial i que es va posar de moda, era el "COTÓ". Però per fer tot això calien màquines especials. Berga era molt petita i no hi havia electricitat. Per fer moure aquestes màquines feia falta una font d’energia i la van trobar en l’aigua.
La Rosa ens va explicar que a Berga van trobar aquesta aigua en una riera molt petita que passa per la ciutat, (entrant pel nord de la ciutat) és la “riera de Metge”. Al costat dels rierols que alimentaven la riera de Metge van començar a construir-se fàbriques i moltes cases, però aleshores va començar a faltar l’aigua.
Un senyor molt espavilat , Marcel•lí Boixader, va anar a buscar l’aigua del riu Llobregat, així que va construir el Canal (21 km), comença a Guardiola de Berguedà i acaba a la Colònia Rosal (es va inaugurar el 1890). El Canal porta l’aigua dintre de Berga.
El 1972 ja hi havia molta gent i va començar a faltar l’aigua un altre cop, així que van decidir fer una obra molt gran, “el Pantà de la Baells”, que a més d’abastir el Berguedà també abasteix Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada