divendres, 5 de novembre del 2010

PARLEM D'ARQUEOLOGIA I DE LA PREHISTÒRIA

El divendres 5 de novembre van venir a l'escola dos arqueòlegs de la comarca, el Ruben i el Josep, i ens van explicar moltes coses interessants sobre la seva feina. 
Primer de tot, ens van explicar que vol dir la paraula ARQUEOLOGIA, que significa el coneixement de les coses antigues.
El Ruben ens va explicar que les restes del passat sovint es troben enterrades degut a l'acció de fenòmens naturals i també per la pròpia activitat humana.
Els caçadors prehistòrics caçaven al costat dels rius on els animals anaven a beure, aleshores en aquell lloc podien quedar abandonades armes i eines o fins i tot les restes del caçador si moria en la cacera. Amb el temps, les crescudes dels rius amb els materials que sedimentaven anaven enterrant cada vegada més aquestes restes. En les coves on vivien podien haver-hi despreniments de roques, ... 
La mateixa activitat humana també pot provocar que trobem restes enterrades sota terra pel seu propi caràcter, com les sepultures, les sitges... Però també per les guerres, incendis, saquejos,...
La feina dels arqueòlegs és excavar per trobar aquestes restes i d'aquesta manera esbrinar com era la vida en èpoques passades. Primer fan un forat amb l'excavadora, amb molt de compte, i després els arqueòlegs amb eines molt petites van buscant i marcant allò que troben i els sembla interessant. Poden excavar en zones a l'aire lliure i en coves, i també busquen restes sota l'aigua.
La terra que van excavant canvia de color segons l'època de la història, però a vegades els colors són molt semblants i és difícil de diferenciar-ho, un bon arqueòleg ho ha de saber distingir.
Tot el que troben ho netegen, ho classifiquen, després ho porten al laboratori per mirar-ho, estudiar-ho i mesurar-ho. Un cop feta aquesta feina ho poden portar al museu si els sembla que pot tenir interès.

PALEOLÍTIC
Paleo significa vell i lític pedra. 
És una època molt important, quan va començar no hi havia homes, existien unes espècies que anomenem homínids. Poc a poc van anar evolucionant fins a l'home actual, l'Homo Sapiens.
Vivien en coves i eren nòmades, anaven canviant el lloc de viure segons la caça i els fruits. Eren homes caçadors i recol·lectors. Van anar fent petits i grans descobriments. 
Van aprendre a pintar a sobre les pedres, sempre pintaven a les coves que habitaven. La pintura la feien amb cactus i diferents tipus terra. Els colors que aconseguien era el negre, el vermell i blanc. Pintaven amb el dit i més endavant van aprendre utilitzar les plomes per pintar. Normalment dibuixaven escenes de caça perquè pensaven que d'aquesta manera vindrien els animals al seu territori.







Van fer un gran descobriment, el foc. Hi havia dues maneres de fer foc. Una era fregant pedres fogueres que tenen alt contingut de mineral i ferro, i l'altra, era fregar un pal amb una fusta molt ràpid, van aprendre a utilitzar un arquet per fer girar el pal més ràpid. Com més llarg era el pal millor. Utilitzaven un tipus de bolet de soca assecat per encendre el foc més ràpid.
El foc va ser un gran avenç ja que van poder coure la carn dels animals que caçaven, els hi proporcionava llum i escalfor, i els protegia dels animals salvatges perquè no els atacaven ja que tenien por del foc.



Van començar a fer eines amb pedres perquè eren fortes i tallaven. La pedra que utilitzaven era el sílex, que és molt forta. Al Berguedà no hi podem trobar aquest tipus de pedra. 

NEOLÍTIC I EDAT DELS METALLS
Neo vol dir nou i lític pedra.
És una època en la que hi van haver-hi molts canvis. Van començar a ser més sedentaris i a viure més temps en un lloc.  Ja no vivien en coves, sinó en cabanes que construïen a la vora dels rius per aprofitar l'aigua. Van aprendre a domesticar els animals i a fer petits conreus. 
També vam aprendre a fer ceràmica amb argila. Al Berguedà hi podem trobar molta argila. Les peces que feien les decoraven amb petxines, cordes, pals, pedres,... Van descobrir que si ho coïen els hi quedava més fort.
Al neolític van començar a fer tombes per enterrar la gent important de la tribu, en diem dolmens. A la tomba hi ficaven tot l'aixovar. A la nostra comarca podem trobar un dolmen a Saldes.


Les seves eines continuaven sent de pedra però més elaborades i polides. Amb una pedra plana hi posaven el cereal que plantaven i recollien, després amb una altra pedra ho anaven aixafant com si fos un molí per aconseguir farina. 
Al  final del neolític van aprendre que fonent alguns minerals, com el coure, el bronze o el ferro, aconseguien un líquid que el posaven en motllos per fer puntes de llances, destrals,... D'aquesta manera va començar l'època dels metalls.

El Ruben ens va fer una demostració de com es pot fer foc fregant dues fustes, va ser molt ingeniós ja que va fer rodar el pal amb un taladre per tal que tingués velocitat. També, amb una mica d'argila ens va elaborar un petit gerro de ceràmica que va decorar amb una petxina, tal com ens havia explicat que feien al neolític.
Ens van portar diferents tipus d'eines de pedra del paleolític i del neolític. A més, ens van ensenyar un quadre amb els diferents estrats que es troben els arqueòlegs en les seves excavacions.

2 comentaris:

  1. Rubén Diaz07:52

    Nens i nenes, soc el Rubèn, l'arqueòleg, he estat mirant el que heu posat aqui i m'agrada saber que us va agradar el què us vem explicar i que vau aprendre moltres coses. Sobretot m'ha agradat veure com heu fet les eines prehistòriques i les pintures. Molt enginyósa la manera de fer les pedres i les pintures us han quedat genial.

    ResponElimina
  2. Etna Armengol07:52

    He trobat molt interessant com feien pintura els prehistòrics. M'agradaria fer-ho a la classe de plàstica de l'escola.

    ResponElimina