divendres, 29 d’octubre del 2010

ENS VISITA UN EXPERT EN FÍSICA

A l'escola  ens ha visitat en Pere Closas, un físic. Les mestres li vam demanar si podia venir per parlar-nos del pas del temps i si ens podia ajudar a construir un gnom.
Primer de tot ens ha parlat una mica de com podem mesurar com passa el temps calculant el moviment del sol, per exemple amb un rellotge de sol. Això ja ho feien els primers humans fa molts i molts anys.
Ens Pere ens ha fet una pregunta: -Què vol dir demà? Alguns nens i nenes han contestat: -El proper dia. - Si avui som dilluns, demà dimarts.
I en Pere diu: - Demà em vaig cremar el dit. És correcte?. Tots estem d'acord que no. Alguns nens i nenes diuen: -Perquè no sabem si ens cremarem el dit demà. -Vaig és com ahir. -Demà el temps passa. I el Pere ens explica que el que ha passat no ho podem arreglar i no sabem el que passarà.
En Pere ens ha fet una altra pregunta: -El sol desapareix a la nit? Alguns han respost: -No desapareix, com que la terra dóna voltes nosaltres estem aquí i a l'altre banda de la terra és de nit. -A vegades el cel es mou.
Ens ha ensenyat algunes fotos de diferents rellotges perquè veiem que no sempre han estat iguals i que han canviat força al llarg del temps, les maneres de mesurar el temps han anat canviant.
Hem sortit tots al pati per construir el gnòmon i per observar el sol a través d'un telescopi que ens ha portat el Pere.
Hem col·locat un pal dret a terra en un lloc a on tocava el sol. Amb un guix hem marcat l'ombra i hi hem anotat l'hora que deia un rellotge de polsera. Al cap d'uns deu minuts ho hem tornat a fer, i ens hem adonat de l'ombra s'anava movent i es feia més curta. Alguns hem pensat que això passava perquè el sol no estava quiet i s'anava movent. Quan ja havia passat una mitja hora, hem tingut un petit problema. L'edifici de l'escola ens ha tapat el sol i el pal ja no feia ombra. Al cap d'una hora, aproximadament, ja hem pogut tornar a marcar l'ombra del pal perquè el sol ja li tornava a tocar.
El Pere ens ha deixat mirar el sol, però no el podem mirar sense cap protecció perquè ens podríem cremar els ulls, ho hem de fer d'una manera segura i amb una persona experta. Ens ha dit que això ens ho havíem d'apuntar amb majúscules.
Amb unes ulleres i uns filtres especials hem  observat el sol i ens ha agradat molt. Amb les ulleres el vèiem de color taronja i amb els filtres d'un color blanc.
Amb el telescopi del Pere hem pogut veure una imatge projectada del sol perquè no el podem mirar directament, alguns nens i nenes han posat el dit al lloc per on es mira a través del telescopi i han notat que cremava. Hem vist com el sol es movia i que tenia tres taque que no eren iguals: una de més gran allargada i dues de més petites rodones.



El Pere ens ha enviat una foto del sol del passat divendres 29 d'octubre, el mateix dia que nosaltres vam observar-lo amb el seu telescopi. La fotografia la va fer el José Muñoz un company seu d'Aster.
Quan hem vist la imatge, alguns nens i nenes hem pensat que ens havíem equivocat al dibuixar les taques, perquè a la foto es veuen a la dreta i nosaltres les vam veure a l'esquerra. Hem estat una estona pensant i hem descobert que no ens havíem equivocat, sinó que nosaltres vam veure una imatge reflectida del sol i aquesta foto és directa feta amb uns filtres. Quan ho vam mirar amb el telescopi la imatge que veiem era com la d'un mirall.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada